Výpovede rodín

rodinaMôj problém sa ťahá už od marca tohto roka. Vtedy mi môj manžel oznámil, že investoval veľké množstvo peňazí do nejakých akcii spolu s kamarátmi a biznis krachol. Samozrejme ako ináč, tie peniaze fyzicky nemala musel si na to požičať, ... viac->

× Tu môžete písať o tom, ako zvládate svoje problémy, čo Vás najčastejšie trápi...

Závislosť na rulete

  • eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #82 od eva
Odpoveď od eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Woland, moc pokojna nie som, len sa snažime zistiť, či je ta hráčstvo, drogy, alebo ....
Včera syn večer odišiel, ráno som mu o 5 volala, povedal, že je ešte i jednom podniku na káve. Na otázku kde, odpovedal "nikde".Evidentne nechce byť sledovaný. Odvtedy sa neozval je 18.30. My sme ho tiež nevolali, akože nech si myslí, že nám nechýba. Ale chýba a ešte ako. Hanbíme sa ho ísť hladať, ved aj čo potom , budeme ho za ruky nohy ťahať domov. Tak čakáme. Evidentne nechce prisúpiť na naše podmienky. Ale kam pôjde a nemá ani robotu, dorobil práve zimný semester 3roč., je to rozhodnutie na zblbnutie. Priznám otvorene, že nemáme zatiaľ silu ho vyhodiť na ulicu, ale zrejme mu dáme podmienku do určitej doby nájsť robotu a podnájom /nech má šancu / a ak nie tak potom aj pod most. Hovorím ako matka , vieš, vždy som sa o deti vzorne starala, aj ked som mala a mám náročnú prácu, nikdy to necítili. Pre mna je to strašný podraz. Dcéra a manžel ma držia nad vodou, inak by som bola na psychine.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • woland
  • woland-ov Avatar
Viac
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #81 od woland
Odpoveď od woland na tému Odp.:Závislosť na rulete
Eva,
ak hovorí, že to nie je tak, tak nech povie presne ako to je... uvidíš, či to pôsobí dôveryhodne. ale podľa všetkého (najmä podľa jeho správania a zľahčovania situácie) by som povedal, že nijaký čas mu netreba dávať, pretože to môže byť len horšie. V jeho veku by som si ani ja nebol pripustil, že mám problém. Napokon, trvalo mi to poriadne dlho (hral som 16 rokov), takže tvoj syn má šancu byť mudrejší ako my. Už len to, že si môže prečítať články na tejto stránke, že môže o svojej chorobe vedieť takmer všetko, je dobrý začiatok na dlhej ceste k abstinencii. Ale všetko, čo som ti napísal minule, by si v každom prípade mala urobiť. Je na tebe, či mu dáš čas (ja by som to urobil hneď a rázne) alebo nie. Podľa tvojich prvých vyjadrení som mal pocit, že si zúfalá, podľa posledných reakcií mám pocit, že si sa upokojila, len neviem, čím to je. Možno si ešte v stave, že mu stále dôveruješ. Ale ak je hráč, naozaj si musíš dávať pozor, My hráči sme najlepší herci, akých poznám a dokážeme mimoriadne presvedčivo a s ľahkosťou klamať. Nie nadarmo sa hovorí o kamennej tvári hráčov pokru. Buď opatrná a pozorná. Pri akomkoľvek náznaku, že sa niečo deje, nasaď nami navrhnuté riešenie. Inak to nepôjde.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #79 od eva
Odpoveď od eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Woland,
nechce sa zatiaľ s nami celkom otvorene rozprávať, hovorí stále, že to nie je tak a ...ale čítal našu diskusiu a myslím si , že ten červík v nom riadne vrta.Zatiaľ sme v štádiu,že nepovie kam ide, ale len všeobecne " s chalanmi". Máme mu dať určitý čas, aby sa mu to rozležalo?

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Ste1
Viac
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #78 od Ste1
Odpoveď od Ste1 na tému Odp.:Závislosť na rulete
Pre Evku

Mam moznost byt na nete a tak mi neda,aby som ti nenapisal par viet ako hrac.
Najdolezitejsie z toho co si tu doposial pisala je, aby ste si spolu sadli a vyjasnili si dane veci, ktore Ta na synovi stvu a vadia. Som realista a viem, ze to nepomoze, a tak je potrebne, aby si spolu so synom vyhladala odbornu pomoc(psychiatra vo svojom bydlisku), a jasne mu povedat aky mas problem so svojim synom. V tvojom pripade nie je potrebne, aby si chodila na kluby do Bystrice, ale skor aby sa chcel tvoj syn liecit od hrania. Kluby sluzia ako doliecovaci prostriedok nie ako liecenie. Najlepsie pre neho by bolo, aby pochopil filozofiu nehrania, pretoze len tak sa moze mat lepsie, a len tak sa vsetko okolo neho zlepsi(v rodine,v skole,priatelmi).

Drzim Ti s nim palce a opatruj sa a mysli aj na svoje potreby a seba, a nielen na neho, pretoze najdolezijsie je, aby on chcel a nie ty. Ty mozes byt pre neho palickou o ktoru sa oprie, ale nie ta, ktora bude trpiet a bude vyuzivana.

Pekny vecer Stefan

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • woland
  • woland-ov Avatar
Viac
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #77 od woland
Odpoveď od woland na tému Odp.:Závislosť na rulete
Eva,
tvoj syn nie je v situácii, keď by mohol diktovať nejaké podmienky (ísť, či neísť k psychológovi a podobne). Vieš, že je hráč, a to je veľmi vážne. Musíš mu určiť prísne podmienky ďalšie spolunažívania. Bolo by fajn, keď nechce ísť k psychológovi, aby aspoň všetky tieto rady, ktoré si prečítaš na tejto stránke, čítal spolu s tebou, aby sa k nim mohol vyjadriť.
Po prvé, nesmie mať prístup k peniazom. Ak má svoj účet, treba ho zrušiť. Peniaze bude dostávať od teba a presne toľko, koľko potrebuje, navyše ti všetky výdavky musí do centa doložiť dokladmi o zaplatení. Takisto treba najbližšiu rodinu a známych oboznámiť, že tvoj syn je závislý, aby mu nikto v nijakom prípade nepožičal peniaze.
To isté platí o jeho voľnom čase. O každej minúte by ťa mal informovať, kde je, čo robí, kam sa chystá, aby si si to mohla kedykoľvek overiť.
Ďalej je potrebné, aby si mala úplný prehľad jeho dlhov, aj rozpisu, akým spôsobom si dlhy bude splácať. V žiadnom prípade to nesmieš robiť zaňho. Nesmieš mu ani centom pomôcť. V prípade, že mu chceš pomôcť, môžeš zaň zaplatiť, ale potom si musí určiť presné pravidlá, podľa ktorých bude dlh splácať tebe.
Ak myslí svoje nehranie vážne (rozlišujeme nehranie a abstinenciu - abstinencia je vyššie štádium, hovoríme o nej pri celkovej zmene životného štýlu a prichádza väčšinou až po liečení a ani vtedy to nie je až také isté, ale pravdepodobnosť, je určite vyššia, pretože hráč sám nikdy nepochopí, čoho všetkého sa musí zo svojho zabehnutého pohodlného života vzdať) ak teda svoje nehranie myslí naozaj vážne, tak na tieto podmienky pristúpi. Ak nepristúpi, nemyslí to vážne. V tom prípade je len jedno riešenie. Vyhodiť ho z domu. A to aj v prípade, že na podmienky pristúpi, ale nedodrží ich. Tu musíš byť naozaj tvrdá, aj keby ti malo srdce roztrhnúť. Viem, o čom hovorím. Toto všetko prežila moja manželka a keby na mňa nebola tvrdá, ešte by som hrával, veď mi dovtedy vždy odpustila a nejako sme to zvládli. Nič lepšie pre svojho syna urobiť nemôžeš. A boo by dobre, keby si mu to povedala takto otvorene. Naozaj nie je iné riešenie. Je jediné, aj keď nie je zaručené. Ale to už je vec tvojho syna. Je v podstate jedno, či bude z neho troska doma alebo niekde pod mostom. Ako matku ťa to bude bolieť, ale budeš vedieť, že si mu dala možnosť voľby.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Jana
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #76 od Jana
Odpoveď od Jana na tému Odp.:Závislosť na rulete
Evi,
ja tiež nie som z Bystrice a rovnako môj manžel odmietal všetko, čo súviselo s pomocou. Ja som sa náhodou stretla s hráčom ( abstinentom) a veľmi mi poradil a jednou radou bola aj návšteva klubu. Spočiatku som sa s tým sama nevedela vyrovnať, že načo tam mám ísť, keď mňa sa to netýka!!! Omyl. Mňa sa to týka rovnako a tak ako som Ti už písala, pomohlo mi to "obrovskou mierou".
A čo sa týka návrhu návštevy lekára, rovnako sa pripájam. Ja sama som ho navštívila, lebo s poznaním, že mám pri sebe hráča som sa spamätávala, bol to šok "Ako ďalej...". Dnes už viem, že aj tento problém, ale riešiteľný!
Môj manžel pristúpil na všetky moje požiadavky a rovnako sme sa dohodli, že spoločne navštívime klub. Nedokážem mu to dať príkazom, ale viem, že to bude skoro. Máme dohodu, zatiaľ všetko plní, ďalším krokom je práve táto návšteva. Termíny máme rovnako dohodnuté.
Ahoj

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #75 od eva
Odpoveď od eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Woland,
dakujem za podporu, určite aj pre teba bolo tažké sa rozhodnuť, že sa budes liečiť. Syn zatiaľ psychologa odmieta , v com vidím dosť veľký problém. Neviem, či je to len hra alebo aj niečo iné, pretože býva dosť zamyslený a nie vzdy sa s ním dá porozprávať. Ak vieš, porad, ako s ním komunikovať, aby sme ho na túto návštevu dostali. Pozitívne je, že sa vdaka Tebe a podobným ludom dívam na svoj problem kludnejsie a realnejsie.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • woland
  • woland-ov Avatar
Viac
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #74 od woland
Odpoveď od woland na tému Odp.:Závislosť na rulete
Eva, ak je to už takto, že vieš, že je v tom hra, netreba to odkladať, v každom prípade je potrebné, aby sa tvoj syn porozprával s odborníkom. Možno by pre začiatok stačil aj psychológ alebo psychiater v mieste bydliska. Ideálne by však bolo nastúpiť liečbu. V Banskej Bystrici (tam som bol aj ja) trvá liečenie 7 týždňov. V prípade, že je tvoj syn študent, najlepšie by bolo, keby sa liečil cez prázdniny. Aj ja som to tak riešil, lebo som učiteľ a nechcel som ísť na PN. Napokon by ten polrok do prázdnin bol aj previerkou, či to s nehraním myslí vážne. Adresu klubu nájdeš tu, na tejto stránke , dokonca aj satelitnú mapu Banskej Bystrice s presným miestom. Držím palce,

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #73 od Eva
Odpoveď od Eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Janka,
dakujem za podporu. posli mi adresu klubu v BB. Sme zo západného Slovenska, ale nevadí.
Najhoršie na mojej situácii je čakať, čo bude, preto potrebujem konať. Kluby sú zrejme formou dochádzania, teda syn by mohol popri tom chodiť do školy.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Jana
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #72 od Jana
Odpoveď od Jana na tému Odp.:Závislosť na rulete
Evi,
ak môžem odporučiť, určite zájdi na klub do Bystrice. Ja som takéto stretnutie absolvovala a neviem, či mi pomohlo niečo viac ako stretnúť sa zoči voči ľuďom, ktorí si tým prešli, vedia o čom hovoria a chcú pomôcť. Veľmi mi tento rozhovor otvoril oči a moja tzv. mozaika začala naberať reálne kontúry a ľahšie som sa orientovala aj v klamlivých odpovediach.
Chápem Ťa, že chceš synovi len to najlepšie, ale ak by aj on odmietal stretnutie tohto typu, zájdi aspoň sama.
Držím Ti palce rovnako ako držia aj mne, pretože ja mám doma tiež hráča s ktorým sa spoločne , postupne, po krôčikoch zvládať túto neutešenú situáciu. Zatiaľ sa nám darí, uvidím, čo príde. Oči a uši maj otvorené a neustupuj!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #70 od Eva
Odpoveď od Eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Woland,
dakujem za názor a radu človeka, ktorý je ochotný pomáhať a nie je mu ľahostajný osud druhých.
Zatiaľ sme začali s rozhovorom. Peniaze si syn /22 r./požičal na vrátenie dlhu , ktorý si urobil tým ,že prehral. Neviem čo hrá, to sa nám nepodarilo zistiť, ale to asi nie je až tak podstatné. Od nášho rozhovoru je viac doma, ale napr. včera ráno vstával na 9 hod. na skúšku VŠ do školy , preberal sa strašne ťažko a bol unavený a znechutený. Povedal, že nehrá a peniaze začal vracať.Brigáduje.
Bojíme sa ale, aby sa k tomu nepridali drogy a alkohol. Je to asi ľahko možné, že? Co mi na to povieš? Dialog s Tebou ma ukludnuje a velmi mi pomáha.
Do Bystrice máme daleko, ale ked to bude nutné, žiadna vzdialenosť nie je velká. Máme maximálny záujem rodičia , dokonca i sestra /27r/ mu pomocť a urobíme čokoľvek

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • woland
  • woland-ov Avatar
Viac
pred 15 rokmi 2 mesiacmi #67 od woland
Odpoveď od woland na tému Odp.:Závislosť na rulete
Eva,
všetky tvoje indície sú zatiaľ iba dohady, aj to, že si požičal peniaze, ešte nemusí byť dôkaz, že hrá. Najjednoduchší spôsob, ako to zistiť, je: otvorene sa o všetkom porozprávať. Povedz mu, ako na teba pôsobí svojím správaním, ako ho vnímaš ty. A, samozrejme, nech sa k celej veci vyjadrí aj on. Hovor otvorene aj o podozrení (alebo skôr o strachu oňho) a takisto vyžaduj, aby sa vyjadril otvorene aj on. Aj k dôvodu, na čo potreboval peniaze. AK ich potreboval na hru, bude ich potrebovať o chvíľu opäť a opäť. A viac a viac. Keď toto všetko urobíš a zistíš, že je naozaj problém s hraním a závioslosťou na hraní, potom môžeme (my, čo sme tým prešli) začať radiť a pomáhať. A urobíme to veľmi radi, lebo vieme, čo to obnáša. Neviem, odkiaľ si, ale ak by to bolo vážne, bolo by vhodné prísť so svojím problémom do Bystrice na klub abstinujúcich hráčov (každý piatok 13.30. Informácie získaš na tejto stránke.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • eva
  • Autor témy
pred 15 rokmi 3 mesiacmi #63 od eva
Odpoveď od eva na tému Odp.:Závislosť na rulete
Potrebujem radu od človeka, ktorý vie o com je reč, ktorý tým preešiel. Syn sa rozišiel s holkou, odvtedz je často pred z domu, aj 2 dni, ked mu voláme povie ,že je v meste.Hoci má skúšku, nepríde domov a neučí sa .Stratil zmysel pre povinnosť, málo s nami komunikuje, zostáva bezohladný. Ked si požičal od sestry peniaze, napadlo nás ,že hrá. Dovtedy sme len tápali a nevedeli, čo sa deje.
Poradí mi niekto, ako s ním komunikovať a co robiť.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Slavo smižany
Viac
pred 15 rokmi 3 mesiacmi #60 od Slavo smižany
Odpoveď od Slavo smižany na tému Odp.:Závislosť na rulete
Nazdar MARTIN.
Tak keď si bol predtým na liečení ohľadom automatou, tak že vieš o čom to liečenie je.
Ja by som na tvojom mieste nevahal a šiel tam. Vieš že sam to nezvladneš, tak neviem načo čakáš.
Neni to hanba a ta recidíva ŤA môže ešte viac poznačiť!!!!!!!!!!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • laky26
Viac
pred 15 rokmi 3 mesiacmi #58 od laky26
Odpoveď od laky26 na tému Odp.:Závislosť na rulete
ano mal som bol som aj na lieceny. tiez som nechcel velmi ist na liecenie ale potom sao mne nieco zlomilo siel som.ale zmysel liecenia som pochopil az ked som tam bol dva tri tyzdne. teraz som stastny ze som tam bol pomohlo mi to velmi!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.128 sekúnd

Prihlásenie

Scroll to top