S pravdou von

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3626 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ahoj Dusiander,
píšem lebo vo mne su nejake divne pocity. Uplne abstinujem od hrania a pitia, ale ako si pisal, že reagujem podraždene s dávkou zlosti a hnevu, takto by som moj stav neopisal... Utekam od konverzacie s ľudmi čo ešte nevedia celu pravdu o mne,..snažím sa vyhýbať lebo ma to deprimuje. Dnes som bol so sestrou a mamou skoro cely den a cely čas som bol ticho. som v sebe uzavrety ale už nie v zlosti.
Chybaju mi peniaze, v penazenke mam posledných 6 eur. Peniaze z PN mi pridu kolo 15.6. čo je ešte dosť daleko, ale aj napriek tomu sa chcem učiť skromne žiť a nerozhadzovať peniaze ako som to robil predtym. Z toho som trocha nervozny ale uvedomujem si,,že nechcem dostavať od rodiny a musim si s tym nejako poradiť sam. Z tohto pohladu chcem sa zbaviť zavislosti na cigarete lebo ja už peniaze nemam. Vezmem iba na zakladne potreby a nato čo mi fakt treba aby som do toho 15. juna vydržal na peniaze z PN. Možem dakovať že sa takto mam.
Prajem všetkym pekny večer.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander2
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3625 od dusiander2
Odpoveď od dusiander2 na tému S pravdou von
Markus,

v živote každého z nás je mnoho kladných ale i záporných veci ktoré sú jeho súčasťou a my aj keby neviem ako sme chceli tak ich nedokážeme ovplyvniť . A jednou z nich je aj biznis s hazardom a ľudským nešťastím ,ktoré z neho vyplýva a je jeho produktom. A preto je lepšie sa naučiť žiť s týmto poznaním ako s ním bojovať a považovať ho za nanutene zlo ktoré sa už ale teba netýka ! V tebe je ešte všetko čerstvé a reaguješ na rôzne podnety z tvojho okolia podráždene a to aj preto lebo je v tebe určitá dávka zlosti,hnevu a nenávisti k tomu čo ti spôsobilo tvoje zdravotné problémy a chýba ti ešte istá zdravá pokora k tejto chorobe . Ale časom sa iste aj to naučíš a budeš chápať a vidieť isté súvislosti ináč ako ich vidíš momentalne pod istou dávkou emócií a spomienok na nedávnu minulosť!!!
Marek ,ty si sa pri tvojej chorobe a to hlavne v jej počiatočnej a konečnej fáze pred liečbou tvoj život absolutne nevážil a dokonca si ho chcel pod jej silou skoncovať !!! Obrat nastal až po poznaní pravdy ,uvedomeni si a pochopení ,že netreba sa dopredu vzdávať ale
treba o život zabojovať. A tak teda bojuj a rob všetko tak,aby si bol predovšetkým ty spokojným a tvoj každý jeden prežitý deň bol dņom plným radosti a spokojnosti v ňom!!!

ZRANENÍ ĽUDIA ZRAŇUJÚ SVOJÍCH BLÍZKYCH A OKOLIE A ZDRAVÍ ĽUDIA ICH UZDRAVUJÚ A SÚ PRÍNOSOM PRE ICH BLÍZKE OKOLIE.....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3624 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ahoj dusiander,
Som už na diete, chodim aj do fitka behať. Počas liečby v Prešove som toho pribral dosť a veľa jedol sladkosti čo mi mama nosila. Teraz jem iba ovocie a zeleninu a chcem tak vydržať 2 tyzdne a potom prejsť na nejake cviky a zdravu stravu.
Karty teda poker už nehravam a ani už nikdy nechcem. Moja abstinencia začala hlavne ked som si to uvedomil ked som prišiel domov a aj fakt, že ja už nemožem piť. Ked si nevypijem tak sa k tomu nevratim.Jedine čo mi vadi, že často vidim tipovacie kancelarie a aj v televizori vsade zapasy a sport. niečo to vo mne vyvolava ale snažim si to nevšímať.
Dusiander tym že som vyšiel s pravdou von, že žijem s vierou, ktora ma posilnuje a hlavne sa meniť iba k lepšiemu je moj krok dopredu. Moja abstinenčná doba odkedy nehrajem je príliš kratka ale peniaze na hru nemam a ani mať nebudem lebo budem pod kontrolou rodiny so všetkými peniazmi, ktore v buducnosti zarobim. Na PN zostanem par mesiacov a už teraz mam premyslene čo budem robiť potom. Ako hovoríš, ja chcem otvoriť dalsiu kapitolu môjho života a postupne si budovať karieru a hlavne sa učiť. Prave pri tejto chorobe som si život začal važiť a mam tu možnosť sa vypracovať.a
Ak by som zrecidivoval tak viem kam sa mam obrátiť a nebudem to zatajovať. Hned nastupim na PL.
prajem pekny den

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander2
pred 7 rokmi 10 mesiacmi - pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3623 od dusiander2
Odpoveď od dusiander2 na tému S pravdou von
Markus,

na psychiatrii si pribral na základe užívania sedativ a psychfarmateutickych liekov a pokiaľ ich užívaš aj naďalej tak budeš mať s chudnitim obrovský problém!!! Píšeš ,že si odišiel z liečenia na základe tvojich pocitov vyvolavanych pri autogennych treningoch ,alebo roznych terapiach a aj lekári ti to takto odobrili a odporučili a ja sa ťa pýtam ,čo budeš robiť pri ďalších abstinencnych priznakoch ,ktoré sa zakonite dostavia tak,ako aj pri psychoterapii??? To budeš chcieť všetko riešiť len sedativami a psychofarmakami??? Alebo ,do akej miery si si vedomý zmeny procesov v tvojom organizme pri započatom abstinenčnom procese?! Si si vedomý faktu,že v tomto procese začínaš ,,platiť'' za dlhé roky závislosti a že práve teraz sa ti všetko negatívne spojené s ňou vracia tak,ako bumerang??? Jednoducho prišiel čas kedy zbieraš úrodu z toho ,čo si si sám zasial alebo je ti vrátené aj to ,čo si si v minulosti požičial!!! Marcus ako ,tak vidim a pozorujem tak si strašne málo uvedomuješ fakt procesu
abstinencie a počiatočných príznakov a problémov v ňom. Opäť sa niekam ženieš a
predovšetkým si na omyle s ,,bezbolestnym'' abstinenčnÿm procesom . Je pravdou ,že ty ešte nevieš ,,čítať'' reč tvojho tela a jeho potrieb v tomto stave a hneď utekáš k odbornikom a nechceš ,,trpieť'' ,ale práve to prekonávanie utrpení ťa má naučiť aj počúvať ,diagnostikovať a hlavne odolávať skrytej silej závislosti ,ktorá na teba takto útočí!!! Markus,aj ja
som sa to musel naučiť a to bez jedinej tabletky ,ale s hlavou v zachodovej mise ,v nekonečných bezssenych nociach ,mokrý ako kostolná myš, v preladovani sa na iné frekvencie než bolo hranie a červená -čierna ! Tiež som menill qazy priateľov ,zamestnania a dokonca aj krajiny a to aj neúspešne, tiež som odolaval depresiam a unikal pred nimi do sveta ticha a samoty a k moderným modlidbam ,ktoré mi prinavracali silu a pomahali mi objavovať to ,čo som pod rúškom závislosti nemohol vidieť.... Marcus ,je toho strašne veľa čím musíš ešte na ceste od závislosti k trvalej abstinencii prejsť ,spraviť a hlavne si vytrpieť sám a pri tom ti nepomôže žiaden lekár-odbornik a to aj preto lebo aj v tvojom prípade platí ,že lekár len obviaže ranu -poradí ale pacient sa lieči a uzdravuje sám!!! A tak aj ty musíš sám prejsť celým procesom abstinencie a zároveň sa učiť a zdokonalovať ako tento proces čo najlepšie zvládnuť bez jedinej recidivy!!!!

NEMÔŽEŠ ZAČAŤ ĎALŠIU KAPITOLU SVOJHO ŽIVOTA AK SI STÁLE DOOKOLA ČÍTAŠ TÚ PREDCHÁDZAJÚCU!!!
Posledný krát upravené:pred 7 rokmi 10 mesiacmi dusiander2

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander2
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3622 od dusiander2
Odpoveď od dusiander2 na tému S pravdou von
Woland,

ja si myslím a zastávam názor že pre každého abstinujuceho človeka závislého na hoci čom je podstatné a smerodatne to ,že nehrá,nepije,neužíva drogu a to už z jeho známich dôvodov a to či sa tomu vraví abstinujuci alebo nehrajúci ,nepijuci,nefajčiaci , gembler .tiper,alkoholik , fajčiar je absolutne jedno! A to bez rozdielu toho ,kto to tvrdí a v akej súvislosti! Ja vravím a tvrdím že rozhodujúcim momentom pre abstinujuceho závislého na čom kolvek je momentálna abstinencia a spustenie všetkých procesov v jeho organizme ,ktoré sa dejú bez jeho vedomia....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3621 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ahoj Woland,
Odišiel som z toho liečenia lebo som to nezvladol, ani nie kvôli tomu prísnemu režimu ale kvôli pocitom(terapie) čo mi to vyvolavalo a citil sa zle. Bál som sa, že mi to naruší znovu moj zdravotny stav a preto to ukončil. Bolo to priliš skoro a viac potrebujem kľud.Teraz som na domácej liečbe, abstinujem a snažim sa venovať nejakym zaľubam,..od zajtra idem na kurz angličtiny, chodim do fitka lebo na prešovskej psychiatrii som dosť pribral...Ja to beriem tak, aj ked lekari si to nemyslia, že prave kvôli tomu hračstvu som dostal psychozu, ked som si uvedomil ako som žil v sebaklame. Budem pod dohľadom psychiatričky, ktora mi už navrhla klub abstinentov v mojom kraji, len ešte mam trochu počkať... a budem aj pod dohľadom psychologičky.

Prajem vam všetkym pekny den

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • woland
  • woland-ov Avatar
Viac
pred 7 rokmi 10 mesiacmi #3620 od woland
Odpoveď od woland na tému S pravdou von
Marcus, to či si abstinujúci alebo iba nehrajúci nezávisí od názoru Dusiandera, dokonca ani od názoru primára, ktorý ti údajne povedal, že ti liečenie v tvojom stave môže viac uškodiť. Nepoznám tvoje ostatné diagnózy, ale keď som bol na liečení ja, mali sme tam hráčov, ktorí okrem patologického hráčstva trpeli ešte ďalšími psychickými poruchami a pamätám si, že to mali naozaj ťažšie... Ide o to, či to bolo naozaj také neznesiteľné spojenie, alebo si svoje ďalšie diagnózy použil ako výhovorku na ospravedlnenie svojho "nevydržania" na liečbe. Do hlavy ti nevidíme, aj keď sa kdekto (aj na tomto portáli) občas tvári, akoby videl :-) V každom prípade si tiež myslím, že abstinencia nie je o tom, či si bol alebo nebol v ústavnej liečbe (boli aj takí, čo ju absolvovali štyrikrát a napriek tomu nie sú abstinujúci), ale o tom, či dodržiavaš a si stotožnený s pravidlami abstinencie. Všetko ostatné sú prázdne reči. "Šedivá je každá teória, zelený je strom života," ako hovorí nemecký klasik.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander2
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3619 od dusiander2
Odpoveď od dusiander2 na tému S pravdou von
Marcus,

,,NIE KAŽDÝ BUDE CHÁPAŤ TVOJU CESTU . TO JE ALE V PORIADKU ,LEBO TÁ CESTA NIE JE TOTIŽ ICH CESTOU ,ALE TVOJOU...'' aj takto by sa dalo zareagovať na správanie a pohľady na teba od tvojich ,,vesničanov''. Nuž a čo sa týka môjho pohľadu na abstinovanie a abstinenciu ako takú ,tak aj v tomto smere som sa tu už ix krát vyjadroval pri rôznych príležitostiach v debatách . Podľa mňa je každý závislý ,ktorý vedomé prestal užívať svoju ,,drogu'' abstinujucim a to od prvej sekundy uvedomenia si jeho stavu a zamedzevanim užívania alebo prístupu k nej a to až po čas kedy nezrecidivuje! Ostatné okolo toho sú len slovné hráčky a napadania z rôznych príčin a so snahou donútiť závislého k iným metódam a praktikam !!! A tak je praktický jedno ,či závislý abstinuje z vlastnej vôle alebo z donutenia a to aj preto o ,lebo v oboch prípadoch ide o to isté a spušťaju sa tie isté procesy v ňom a to nezávislé na jeho vedomom poznaní o nich!!! Tu je jediny rozdiel v tom ,že pod dozorom odbodnikov si može závislý prekonzultovať rôzne veci- stavy ktoré dovtedy nezažil a je v procese ústavnej liečby aj ,,odrezanym'' od vonkajších vplyvov a rizik ,ktoré by ho mohli doviesť k recidive !!! Naopak tzv.,,samoliečiteľ'' je vystavený týmto rizikám a nemá možnosť konzultácii o jeho stave a ani nemá tie informácie o jeho chorobe také,aké ich má liečiaci sa pod odborným dohľadom. Takže Marcus aj ty si abstinujucim gamblerom a nie len nehrajúcim! Aj v tebe v tvojom vnútri a aj v tvojom myslení bol spustene isté procesy nezávislé na tvojej vôli a vedomý a je len na tebe ako sa s týmito procesmi a ich vplyvmi na teba dokážeš vyrovnať už sám ,keďže si ukončil liečbu na základe tebou opisanych udalostí!!!

NEÚSPECH JE SÚČASŤOU PROCESU DOSIAHNUTIA ÚSPECHU .ĽUDIA KTORÍ SA VYHÝBAJÚ NEÚSPECHU SA TIEŽ VYHÝBAJÚ ÚSPECHU ! KTO NEZAŽIL NEÚSPECH NIKDY NEZAŽIJE ANI ÚSPECH A JEHO PLODY VPLÝVAJÚCE NA NEHO AKO CELÉHO ČLOVEKA!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3618 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Lemog,
dekuji za podporu, ty taky se drz, jde ti to skvele...hlavne ze jsem to podchytil v posledni chvili a jsem rad aj ked tuto lecbu nezvladam, že prave kvuli tomu jak mi to narušilo zdraví nemam chuť o tom hnusnem gamblingu ani slišet. Muj pokrok byl v tom, že jsem rekl pravdu takmer vsem,..v nasi vesnici jdou takovy klebety že jsem na psychiatrii kvuli marihuane a jeste nevim co, ale se mnou to nic nedela, chci byt jenom zdrav,žít nejen bez gamblu ale taky bez alkoholu.
preji hezkej vecer

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Lemog
  • Lemog-ov Avatar
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3617 od Lemog
Odpoveď od Lemog na tému S pravdou von
Ahoj Markusi, ahoj vsichni : dnes 247. den bez gamblu


Ja jsem nikdy v lecebne nebyl ale jednoznacne se povazuji za abstinujiciho gamblera, cilene abstinuji a netusim , proc by se clovek, ktery neprojde lecbou nem,el povazovat za abstinujiciho.
Taky me zajima odpoved dusiandera.

Markusi drz se, fandim ti, at se dari

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3616 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ahoj Dusiander,
Moj pobyt v BB na PL dnes skončil, nezvladol som režim. Z tych komunit a terapii mi prišlo zle.Vcera na terapii hudbou som mal uzkosti a deprimovalo ma to až som odišiel z miestnosti. Velmi dobra partia sme tam boli ale s mojim terajšim stavom po 4 dnoch prišiel koniec. Ja už sa pokušať o liečbu na PL viac nebudem nema to vyznam, potrebujem to v klude doliečiť a byť pod dohladom psychiatra a brať lieky aby mi neprichadzalo zle. Primar mi aj povedal, že s mojim stavom je tato liečba ťažka a može mi viac uškodiť ako pomoct. chcem sa ťa spytať na tvoj nazor a mam na teba otazku. možem sa považovať za abstinujúceho hráča ak neprejdem touto liečbou alebo som len gambler čo nehraje?Tak mi to bolo povedane, Abstinujuci hrač je ten kto si prejde tymto liečenim. Ale ja sa považujem za abstinujúceho(uvedomelého) lenže s mojim stavom nedokažem tymto prejsť..Beriem to tak, ak zrecidivujem tak pojdem skusiť tretí krat znova isť na to liečenie. Prosím ta aky mas ty nato nazor lebo ja sa velmi ženiem za tym a ajtak to nezvladnem. vopred dakujem.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3613 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ahojte priatelia,
píšem, že ma dnes prepustili z Prešovskej psychiatrie a pricestoval som domov. Zdravotný stav mam stabilizovaný a v piatok mam termín nastupu v Banskej Bysrici na PL. Stala sa mi taka vec, bolo to v nedeľu na den matiek, vecer ked som isiel spať ,som sa pomodlil a premýšľal, prišla na mňa úzkosť, zrychlili sa mi myšlieky v hlave, tlak mi dvihlo, srdce a dych sa mi zrýchlil a nevedel čo sa so mnou deje a išiel rychlo ku sestričke zmerať tlak. srdcovy som mal zvyšeny, pichli mi injekciu na upokojenie a potom to už bolo v poriadku..rmoja doktorka mi dnes povedala, že termin v Banskej Bystrici sa da odložiť, že ak chcem, možem este doma oddýchnuť, že sa mi može úzkosť vratiť lebo tam budem veľa nad sebou premýšľať...Lenže ja som sa rozhodol,že tam v piatok idem a budem pokračovať v liečbe pod dohľadom...ešte sa chcem s niečim priznať...na psychiiatrii v Prešove bol televízor a sem- tam som pozrel na hokej od nudy ale ani ma to nebavilo a išiel si ľahnúť a zdriemnuť si. Mam k tomu odpor, už to neprežívam ako kedysi,žeby som utekal do krčmi dať si pivo a pozerať hokej.Ešte jedna vec aby som nezabudol... do BB idem bez kavy a cigariet a verim, že sa mi podarí aj s týmto prestať. Prajem vsšetkym pekny deň

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Marcus
  • Autor témy
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3604 od Marcus
Odpoveď od Marcus na tému S pravdou von
Ja viem ako sa zbaviť cigariet, viem si to nahradiť zdravou stravou a športovaním. Zatvorený na PL je to oveľa tažšie a ešte k tomu väčšina sú fajčiari. Skúsim to ešte raz bez antinikotinovej terapie ked vyjdem z Prešova z PL.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Tom
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3603 od Tom
Odpoveď od Tom na tému S pravdou von
Marcus
Citim od teba velku velku ctiziadostivost. Zbavit sa vsetkeho zleho co vzivote robis alebo si robil chces to napravit chces odstranit vsetko co jezle co tak sam citis ale daj sipozor nato minulost neodstranis ona tam vzdy bude potakychto rozhodnutiach mozes vsetko robit pre buducnost minulost. Je pre poucenie nepoznam ta osobne mozno si povaha ktora to zvladne vsetko naraz. Vtedy skladam poklonu ale to my neusudime z par prispevkov drzim palce nech to vinde aj sprestanim fajcenia chcel som tym len povedat ze keby to nevislo aby ta to nedemotivovalo kostatnemu co chces dobre konat tiez som dlhorocny fajciar viem to sam na sebe vela razy som chcel prestat nahovaral som si ze budem zit zdravsie a pod.boli to klamstva samemu sebe boli to peniaze. Ten dovod preco som chcel prestat alebo fajcit menej a vies aj preco bol ich nedostatok kvoli hre.tak ako dusiander zahodil cigarety a hotovo ja vravim raz aj nato pride cas popasovat sa sam zo sebou aj z cigaretami kazdopadne drzimti palce nech to vijde na trvalo

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Tom
Viac
pred 7 rokmi 11 mesiacmi #3602 od Tom
Odpoveď od Tom na tému S pravdou von
Dusiander
KAŽDÁ VÝHRA SA ZAČÍNA V MYSLI, TVOJ ŽIVOT NEMOŽE NIKTO ZMENIŤ ,ALE IBA TY SÁM!
KAŽDÁ VÝHRA SA ZAČÍNA V MYSLI A TÝM ,ŽE VYHRÁME SAMI NAD SEBOU menej je niekedy viac tvoje slová ktoré sú presne napísane Na yačiatku tejto novej cesty životom som si ešte vela vecí neuvedomoval hladal som viac a viac o tejto chorobe a problematike v čom my pomohli tieto stránky a príbehy ludí a ich slová a klamstvá ktoré sa moc na seba podobajú spravil som ešte vela prešlapov, V pokore som prosil boha nech ma vytrhne z večného kolotoča ktorý som mal ja vsebe,od mala som bol vedený k viere a uvedomil som si že aj takéto veci som zanedbával choroba je v človeku nie v tmavej miestnosti a elektronike. vela som čítal,ymenil som robotu,ked som vedel že v kritickej hodine možem spraviť dalši prešlap ktorý ma vzdaluje kcielu som si šiel zabehať,zacvičit a robil všetko preto aby som vyplnil čas, Vela k uvedomeniu my pomohol rozhovor y osobou ktora tým kedysi pešla a povedal my že on vie ake to všetko je ako ma vidí aako ma vidia ostatnýa čo hovoria o mne. potom som asi najviac premýšlal,ked som na začiatku ešte vstúpil k automatom už som neprehral vela už vobec neslo o peniaze po všetkom vzdelávaní a čitaní som si uvedomil že ta primítívna hra ma vobec nebaví hnusí sa mi že to hrá len niečo vo mne, niekedy som vobec nehral pri kave ktoru som si radsej zaplatil som sledoval ludi ktory tam sedia a postupom času trapia viac a viac sprehratimimi peniaymi zacinali sa potit mali nervy niektory nadavali mali nervy viac pili fajčili jednu od druhej VIDEL SOM OBRAZ AJ MOJ AKO KEBY SOM TAM SEDEL JA, AZ NA TEN ALKOHOL KTORY SOM NIKDY PRI TOM NEPIL preto taký spúštač nepoznám uvedomil som si že to musím chiet odstranit za každu cenu lebo cena ktora by bola keby som takto pokračoval by bola ovela vyssia. tie prešlapy mi pomohli uvedomiť si že to nie je o peniazoch je to choroba ktorá my nedovolovala vidiet ma seba samého aký som bol pred tým a že takým chcem byť znova a spravím všetko preto aby sa to neopakovalo. Určite plánujem isť na stretnutie kde nas bude viacej lebo rozhovor z ludmi co tym prechadzaju je nadovšetko.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.143 sekúnd

Prihlásenie

Scroll to top